A magyar népi építészetben a lakóházak
túlnyomó részére az egysoros
elrendezés jellemző: szoba-konyha, majd a 19. századtól szoba-konyha-szoba
és/vagy kamra helyiségsorolással. A tüzelőberendezések két nagy csoportra
oszthatók füstelvezetés szempontjából: nyílt és zárt füstelvezetéses
rendszerűekre. Az étel készítése kezdetben a szabadban történt, a 14. század
előtt a falusi házban pedig még egyáltalán nem volt füstelvezetés, a füst szabadon
terjengett a helyiségben. A kemence teste a házon kívül volt, később
költöztették a falakon belülre. A konyha a pitvarból alakult helyiséggé,
sokszor ablaktalan volt, ide nyílt a ház bejárata, és legtöbbször innen nyílt a
ház többi helyisége is. Ami tehát a népi konyhát alapvetően meghatározta, az a
tüzelőberendezés típusa és a füstelvezetés módja volt. Magyarország területét 5
részre oszthatjuk a fent említett szempontok szerint, nézzük sorban, milyen
konyhákat is találunk 100-200 évvel ezelőtt az országban.
|
Szobai kemence (Alföld, Sükösd) |
|
Konyhai középpadka (Alföld, Hajdúbagos) |
Legegységesebb terület e
tekintetben az Alföld, ahol a középmagyar
háztípus az uralkodó, szoba-konyha-szoba elrendezésében a szobában
található a földből vagy téglából rakott, leggyakrabban csonkakúp alakú kemence, amelyet sárral tapasztottak be.
Szája a konyhába nyílt, amely előtt agyagpadka
húzódott: itt főztek, és innen fűtötték a szobai kemencét is. A füst a kemence
konyhába nyíló száján, a konyha fölé favázra vagy boltívekre épített szabadkéményen keresztül távozott. A
konyha hosszában két részre tagolódik: előtérre, ahonnan mindkét oldalon szoba
nyílik, és a szabadkémény alatti kéményaljára.
A konyhának akár mindhárom oldalára építhettek tüzelőpadkát, a közepére pedig asztalszerű középpadkát vagy szabadkonyhát,
amelyen ünnepkor vagy disznóöléskor főztek is, egyébként csak tárolásra
használták. A padkába gyakran vájtak hamu-,
üst-, vagy katlanlyukat is. A hamvazóban
a vászonneműk lúgozásához szükséges hamut gyűjtötték, a katlanban vizet
melegítettek. A padkán nyílt tűzön, vagy úgy főztek, hogy a kikotort parázs
fölé vasháromlábat állítottak, és
arra helyezték az edényt, de kimondottan erre a célra készítették a „lábas”
lábasokat. A Kisalföldön a konyhába is építettek kemencét,
a szobában nyeregkemence állt.
|
Kandalló (Kispalád) |
|
Konhyai kemence (Botopalád) |
A másik hasonlóan egységes terület a
Felső-Tisza vidéke, Erdőhát, a keleti
magyar háztípus elterjedési területe, ahol a szobában, más néven házban található nyitott tűzterű kandalló füstjét egy kis nyíláson a
kicsi, leginkább belépőtérként használt konyhai szikrafogó alá vezették, így füsttelenítették a szobát. Ez a típus átmenet a zárt tüzelésű kemencékhez.
Valószínűleg a reneszánsz építkezésekkel került Itáliából a főúri kastélyokba,
majd onnan a parasztházakba. A kandalló lángfogója készülhetett vesszőből,
vályogból, téglából, cserépből, csempéből. Ez alatt főztek és innen fűtötték a
kandallót is. A 19. századtól a konyhai szikrafogó alól a füstöt kürtővel
vezették a padlásra, vagy szikrafogó
helyett nyitottkéményt (szabadkéményt) építettek. Készülhetett karóvázzal sövénnyel befonva, deszkával
befedve, sárral tapasztva, vagy vályogból, égetet téglából. Aszerint, hogy a tüzelő
feletti tér hányad részét foglalja el, lehetett teljes, háromnegyedes, feles,
harmados.
|
Szobai kemence és takaréktűzhely, Erdőhorváti |
Az Északi-középhegységet magába
foglaló északi magyar háztípus vagy
más néven palóc területen a
belülfűtős-kemencés tüzelő alakult ki. A keleti típushoz hasonlóan a konyha itt
is kicsi, nincs igazi konyha funkciója, a szoba a lakó és munkatér egyben, ahol
a szögletes kemence szája előtti padkán főznek, így az egész ház füstös. A 19.
századtól már kürtőt építenek elé a füst elvezetésére. Később alföldi hatásra
megjelenik a konyhában a szabadkémény, és a kemence száját is kifordítják ide,
amely szögletes formáról csonkakúpra vált. Ekkor már takaréktűzhely is gyakran
épül mellé. Végül az egész kemencét a konyhába telepítik, a szobába kályhát
helyeznek.
|
Füstöskonyha, Szalafő |
A Dunántúl majd egész területén
megtalálható volt az egyhelyiséges füstösház,
amelyben állt a kemence, füstje az ajtón vagy kis ablaknyílásokon távozott.
Nyugat-, és Közép-Dunántúlon és a Balaton-felvidéken (Somogy, Zala, Vas,
Veszprém) a nyugat magyar háztípusban
a 18. századtól szobák
hozzáépítésével többhelyiségessé váltak a házak, és kialakult az előzőekhez
hasonló változat: a szobába cserépkályhát
vagy szemeskályhát építettek konyhába
nyíló szájjal; a füst viszont még mindig az ajtón távozott. A füstösházból füstöskonyha lett. A helyiségek
bejáratai az udvarról nyíltak, nem volt átjárás közöttük, így tették
füstmentessé őket. A szabadkémény csak később, a 19. századtól jelent meg,
később pedig a mászókémény válik
általánossá. Ekkor már eltűnik a külön bejárás, egyetlen, konyhába nyíló
bejárata van a háznak. Ez a változat az Alföld és a Kisalföld határainál is
megjelenik.
|
Szabadkéményes konyha kemencével, Őcsény |
A Dunátúl déli területein
(Dél-Baranya, Dél-Somogy), a déli magyar
háztípusban a nyílt tűzhelyes ház ötvöződött a szobai kályhás-kemencés
tüzelő elemeivel: a konyhai agyagpadkán nyílt tűzön, bográcsban főztek, vagy
ide is kemencét építettek, boglya vagy kocka formájút. A helyiségnek födéme nem
volt, így a padláson keresztül a szabadba távozott a füst. A szobába épített
kemencét vagy cserépkályhát a szobából fűtötték, füstje a konyhába távozott.
Gyakran előfordult, hogy a kemence
teste a házon kívülre került. Ez a középkori veremlakásokra is visszavezethető,
de a 19-20. századi polgárosodó szemlélettel is magyarázható, a konyha tere így
megnőtt és a túlzott meleg is kiszorult.
A Dunán inneni területeken tehát
jellemzően a szobában található tüzelőt a szobából (Erdőhát) vagy a konyhából
(Alföld) fűtötték, a füstöt a szomszédos helyiségbe, a konyhába vezették, onnan
pedig a padlásra vagy kéményen keresztül közvetlenül a szabadba. A Dunántúli
területeken jobban egymásba mosódnak a különböző, tájakra jellemző változatok,
így nagy számban építettek több típusból összekombinált tüzelőket. Itt a
konyhai tüzelő füstje az ajtón keresztül a szabadba távozott, a szobai tüzelők
szája pedig a konyhába nyílt. A szabadkémény megjelenésével füstmentessé vált a
konyha is. A füstelvezetés alig 100 éves múltra tekint vissza. Az 1880-as
évektől jelentek meg a takaréktűzhelyek, amelyek már zárt füstelvezető rendszerrel
működtek. Természetesen az ország egész területén megfigyelhető a típusok
keveredése a határterületeken.
A lakóházon kívül is épültek kemencék,
a gazdasági udvarban állt a sütőház, melyben zárt és nyitott tűzhely is
lehetett együtt. Külön tető alá, a ház vagy a nyári konyha mellé építették.
Előfordult, hogy a falu szélén építették fel, és több család használt közösen
egyet-egyet. Ezek jóval nagyobb méretűek is lehettek, gyakran 8-10 kenyér is
elfért bennük.
A házzal szemben sok helyen nyárikonyhát
építettek, hogy a házat megóvják a melegtől és a légytől.
A konyha berendezése és díszítése
|
Táp |
|
Szenna |
A kemence teteje általában
rakodóhely volt, nagyobb edények, lábas edények, serpenyők, cserépfazekak,
cseréptepsik, cserépbögrék, vászonfazekak, fonott vékák kaptak itt helyet, de a
gyümölcsöt is itt aszalták nagyméretű, lapos fonott kosarakban. A falra akasztva
lógtak a keménycserép tányérok, nagyméretű tálak, tepsik, sütőformák, a
kanáltartó és a fűszertartó. A padokon tárolták a mindennapi használatban lévő
edényeket, kancsókat, a vizet hűvösen tartó cserépkannákat, korsókat, teknőt,
tejesfazekat, alatta pedig a vékákat, kosarakat. A falnak támasztották a
nagyméretű sütőlapátokat, fakanalat, hússütő villát, lapátot. A stelázsi fából készült polc, szintén az
edények tárolására szolgált, a falon lógó tálasra
a tálakat, tányérokat helyezték. A padkán nyílt tűz fölé vasháromlábra,
rostélyra állított edényben főztek, a tüzikutyára
helyezett nyársakon sütötték a húst, az átforrósított kövön palacsintát, húst,
esetleg lepényféléket sütöttek, gyakran sütőharang
alatt. A szabadkéménybe akasztották a füstölni való húsokat, kolbászt,
szalonnát.
A konyha falát
általában fehére meszelték vagy nyersen hagyták a tapasztott felületet. A
díszítés is elterjedt volt, a háziasszony tehetsége ebben is megmutatkozott,
hogyan csinosította a konyháját. Festhettek egyszerű mintákat, mint kerek vagy
szögletes foltok, vagy félbevágott krumplit megfaragtak, és azt mészbe mártva
mintákat nyomtak a falra.
Folytatása következik...
További képek:
Népi konyhák. A képek a szentendrei Skanzenban készültek.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése