Napi aktuális itt:

2015/07/27

Múzeumok Éjszakája 2015 - Beszámoló

Bejegyezte: archifirka 2015/07/27 Szólj hozzá!

2015. június 22. szombat történelmi pillanat volt blogunk életében: az ArchiFirka nyilvánosan is megjelent a nagyközönség előtt, nem is akárhol és akármilyen módon, hanem egy nívós rendezvényen, az Iparművészeti Múzeumban, a Múzeumok, azon belül is a Folyóiratok Éjszakáján!  E rövid írásban beszámolunk arról, hogyan készültünk erre, és milyen élményeket szereztünk a rendezvény során. 




Logós ceruzával és cikkekkel vártuk az érdeklődőket
Az ArchiFirka első nyilvános megjelenése igencsak felvillanyozott minket, és izgalommal töltött el bennünket a tudat, hogy a cyber téren kívül a valóságos térben is megjelenünk egy rövid időre. Bár mindkettőnknek bőven akadt elfoglaltsága ez idő tájt, lázasan tervezgettünk, ötleteltünk, hogy végül megszülessen az a stand, amellyel fogadtuk a látogatókat a nagy napon. Jól kiegészítettük egymást közben, mindketten megtaláltuk azokat a területeket, amelyekkel szívesen foglalkoztunk. Hirtelen ki kellett találnunk egy egységes grafikai megjelenést, mind a stand, mind a szóróanyagok számára, ami első gondolatra egyszerűnek tűnt, ennek ellenére időközben elkerülhetetlenek voltak a finomítások. 
 
Grafika Marti's Art-tól

Házi aszaló építéséről szóló cikkünk írójától, Mártitól, aki grafikákat is készít, rendeltünk meg egy rajzos fejlécet, amely kifejezi azt, hogy blogunk mindenkihez közérthetően szól építészet témában. A rajz nagyon jól sikerült, most éppen ez a hátterünk a  facebook oldalunkon. Színesben jól illett a rajzversenyre berendezett gyereksarokhoz, fekete-fehér verzióját pedig a cikkek kivonatait tartalmazó szórólapok fejlécére is elhelyeztük. Mostanában divatos témákról szóló, illetve kedvenc cikkeinkből válogattunk, belőlük kivonatolt szöveggel és képekkel készítettük el a szórólapokat, amelyeknek az alján QR-kódot is elhelyeztünk, gondolva arra, ha valakinek a kivonatolt cikk felkelti az érdeklődését, és egyszerűen és gyorsan el szeretné érni a teljes tartalmat az interneten. Praktikus szóróanyagként pedig mi illene jobban az építészhez, és közben utalna a blog nevére is, mint kedvenc firkálóeszközünk, a ceruza. Így erre a tárgyra esett a választásunk, erre nyomtattattuk a logónkat és a blog webcímét, a gyerekeknek játékos kis figurával a végén. A krétával rajzolható bögrékben várták a sok érdeklődőt velünk együtt.

ArchiFirka stand
A Múzeum a folyóiratoknak egy négy teremből álló teremsort biztosított a bemutatkozásra, a blogok (a meghívott blogok közül rajtunk kívül még három blog képviseltette magát) az utolsó terem legvégében kaptak helyet. Mint tapasztaltuk, ez nem volt a legszerencsésebb elhelyezés számunkra, mert a sok program és érdekes folyóirat után az utolsó terembe már csak kevesen jutottak el. Valószínűleg szerencsésebb lett volna, ha a blogok elszórtan kapnak helyet a szerkesztőségek között, és talán az egyébként is széles körben ismert magazinokat lehetett volna kevésbé frekventált pontokra is elhelyezni, hogy egyenletesebb legyen a látogatók eloszlása. De a viszonylag eldugottabb helyszín ellenére végül több gyerek is részt vett a rajzversenyünkön, amelyen az álomházukat kellett megörökíteni, és sok felnőtt vállalkozott a szecessziós, illetve Lechner Ödön témakörben összeállított kérdőívünk kitöltésére. Akik érdeklődtek nálunk, élvezték a kis játékot, a gyerekek a rajzolást. A rajzversenyen készült alkotásokat már pár nappal a rendezvény után megtekinthettétek a facebook oldalunkon, nagyon szép rajzok születtek, gratulálunk a gyerekeknek! Sokan és szívesen vittek a cikkekből is, bár gyakran kissé mentegetőzve, hogy ők bizony nem értenek az építészethez. 
Intenzív érdeklődés a standunknál :) Emőke tartja a frontot

A folyamatos standos jelenlét mellett lehetőségünk volt egy rövid előadás erejéig a közönségnek is bemutatkozni. Mivel a Múzeum programjai igen változatosak voltak, rengeteg helyszínen történtek egyszerre, így az előadás kevés néző előtt zajlott, főként az előadó egyéb folyóiratok képviselői és a többi blogger vett részt rajta. Mi lelkesen és lelkiismeretesen készültünk egy rövid kis prezis előadással, és szerettünk volna minél több érdeklődőt vonzani, de persze ennek a néhány résztvevőnek is örültünk, mert érdeklődve hallgattak minket.
Luca álomháza

Reméljük lesz még lehetőségünk más fórumokon is nyilvánosan megjelenni, mert mindketten nagyon élveztük a személyes találkozásokat, a többi bloggerrel és a szerkesztőkkel az eszmecserét, az emberek érdeklődését és nekünk szentelt figyelmét. 

Ezúton is szeretnénk még egyszer megköszönni az Iparművészeti Múzeumnak a lehetőséget, és még nagyon sok Múzeumok Éjszakája és egyéb érdekes rendezvény létrejöttét kívánjuk a szervezőknek!

A legközelebbi nyilvános megjelenésünkről biztosan értesülhettek majd időben itt a blogon, és természetesen a facebook oldalunkon is! Addig pedig olvassátok folyamatosan megjelenő újabb - és mindig aktuális régebbi cikkeinket is, böngésszétek az oldalt hasznos információk után!

Üdv,
az Archi-Firkálók!

UPDATE:
Mivel nyilvánosan elérhető az interneten, ezért gondoltam gyorsan ide is belinkelem:

aki tavaly sajnálatos módon nem tudott eljönni az Iparművészeti Múzeumba a Múzeumok Éjszakája programsorozat keretében találkozni velünk és megtekinteni a prezis előadásunkat, az is bármikor megnézheti ezen a linken.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Keresés a blogon