Napi aktuális itt:

2016/02/13



Megérkezett a rétegelt lemezt népszerűsítő cikksorozatunk várva-várt második része, amelyben egy budai kislakásba skandináv hangulatban tervezett konyhát mutatunk be. 








 

Továbbra is izgatott az a kérdés, amelyet már az előző cikkben is feszegettem, hogy lehet-e rétegelt lemezből prémium kategóriás bútort gyártani? Ennél a konyhatervezési munkánál, amelyet most bemutatok, pontosan erre kerestem a választ. A megoldást abban találtam meg, hogy a frontokra egy nagyon elegáns felületet kölcsönző kőris furnért választottam. Az alapelv így is őszinte maradt, hiszen a rétegeltség megjelenik a bütük mentén, nem titkolva ezzel a rétegelt szerkezetet. A rétegeltség érzetét még tovább erősíti a pultra ragasztott greslap vastagságának megjelenése a bütükön. A rétegelt lemez a bútorgyártás nyersanyaga, önmagában nem egy prémium alapanyag. A kőris furnérral történő burkolással növeltem a belőle készült bútor minőségibb megjelenését.

A tervezett konyha látványterve
A nappalival egybenyitott konyha kialakításánál a koncepciót az határozta meg, hogy a viszonylag kicsinek tűnő tér-részletet megnöveljük. Ezt úgy tudtuk elérni, hogy az egyes felületek – fal, bútor – burkolásánál minél kevesebb fajta anyagot alkalmaztunk. Ezáltal egységes nagyméretű, homogén felületek jöttek létre, pl. a szürke, betonhatású greslap végigfut a falon, a munkalapon, majd a bútor oldalára is lefordul. Így a burkolt felületek nem egy sík, hanem egy térbeli tömeg hatását keltik, erősítve így a tömbszerűséget. A greslapot Mapei Keralastic ragasztóval rögzítettük a munkalaphoz.
 
Rétegelt lemez konyhabútor kőris furnérral
A másik meghatározó tényezőt a kisméretű konyhához képest sok háztartási gép megfelelő elhelyezését biztosító elrendezés megtalálása jelentette. Nem volt egyszerű feladat, mivel az egyik oldalon a geometria sem kedvezett az ideális kiosztásnak, ugyanis a fal tompaszögben kifelé nyílik. Végül sikerült a 3,46 m hosszon elhelyezni a mosógépet, sütőt főzőlappal, mosogatógépet, nagyméretű mosogatót, és a hűtőt úgy, hogy egymás használatát ne akadályozzák, és a konyhatechnológiai munkafázisok is könnyedén végezhetőek legyenek.

A felsőszekrény tagoltsága oldja a "minimál" megfogalmazású alsó szekrényt, és annak egyszerűségét, azáltal, hogy fa,- és üvegajtó, illetve nyitott polc váltakozik egymással. A betonhatású natúr felületeket jól ellensúlyozza a kőris furnér szép erezetmintája és világos színvilága. A rétegelt lemez karakteres megjelenése ad kontúrt a bútor egészének, és ezáltal a térnek is. Ezzel a letisztult hangulatot idéző konyhával jó alapot teremtettünk bármilyen stílusú konyhakiegészítő elemhez.
Az étkezőasztal lapja szintén rétegelt lemezből készült, tömör kőris lábakkal. Felette Muuto a sárga búrás design lámpa, körülötte a Muuto design székek fiatalos kiegészítői a skandináv hangulatnak.

Az elkészült skandináv hangulatú konyha


Tervező: Büki Gábor, Poján Műhely Kft.
Kivitelező: Pojan Bútoripari Kft.

A cikk és a fotók szerzője: Büki Gábor
A sorozat első része ITT olvasható.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Keresés a blogon