Napi aktuális itt:

2015/02/09

Biztos vagyok benne, hogy mindenki csukott szemmel fel tudja idézni azokat a bizonyos zöld színű iskolapadokat, amelynek csodásan fakózöld laminátumára annyiszor hajtottuk álmos fejünket, vagy takarásában készítettünk a köpőcsőbe galacsint, lestük a puskát vagy írtuk az üzeneteket. (Tudom, ma már okostelefon van…) Ha mai, építész szemünkkel jól megnézzük, akkor elsőre fel fog tűnni: rétegelt lemezből van. Hogy kerül a csizma a padra, azaz a rétegelt lemez az érdeklődési körünkbe? Egy kissé elfeledett, egy kissé rosszul értékelt anyagról szeretnénk egy egészen más, sőt vonzó képet mutatni. Lehet, hogy pont a cikk hatására fogja valaki megszeretni? Bízunk benne.


Általában mindenki tisztában van azzal, hogy mi a rétegelt lemez, azonban a teljesség kedvéért szeretném összefoglalni. Ez egy késztermék, azonos fajtájú és vastagságú, egymásra merőleges rostirányú, hámozott furnérrétegből műgyantával (régebben enyvvel) összeragasztott falemez. Az egyik leggyakoribb alapanyag, olcsón, szinte bárhol előállítható, jól megmunkálható, jobb szilárdsági tulajdonságai miatt kedvelt a fűrészáruk helyettesítésére. Készülhet laminált vagy furnér borítólappal, illetve festett is lehet, ez a megoldás az eljárás precizitási igénye miatt (a bötüket ki kell maszkolni festéskor) nem elterjedt. Létezik színfurnérozott rétegelt lemez is, amely 5mm vastag. A legtöbb gyakran használt faanyagból – fenyő, nyír, bükk, nyár, tölgy, juhar, cseresznye, kőris stb. - készítik, illetve csúszásgátló laminátummal a járműgyártásban is igen elterjedt a felhasználása. Vízálló kivitelben is kapható, meglepően jó esztétikai kivitelben.

Első ránézésre talán meghaladta a kor az „iskolapad-stílust”, másodikra már úgy tűnik, inkább továbbfejlesztette.  A legtöbb design bútorokat gyártó cégnek vannak rétegelt lemez termékei. Asztalok, polcok készülnek belőle, hogy csak a legalapvetőbbeket említsük. A legtöbb példát középkategóriás termékek között találjuk, nem zárhatjuk ki azonban, hogy egyes magas minőséget képviselő darabjaival a luxus kategóriába is betörhet. Egyik hátránya (sajnos van neki), hogy nagy felületek esetén erősen hajlamos a vetemedésre. 

A teljesség igénye nélkül válogattunk inspiráló rétegelt lemez felhasználási lehetőségeket

 A legegyszerűbb formában használja ki az anyag jellegzetességeit


Divatos kisbútorként is meggyőző


Falburkolatként kellemes, meleg hatást érhetünk el vele


Rétegelt lemez asztal a BoConcept-től
A világ távoli csücskeiben annyira népszerű, hogy érdemes egy egész bútorgyártó vállalkozást erre alapozni. A trendi színű, laminált rétegelt lemez asztalkához csinos fém lábakat terveztek, a metódus mégis ugyanaz, a szín és a kidolgozottság változott, szerencsére a lábak is filigrának, és eszünkbe se jut, hogy összehasonlítsuk a jó öreg iskolapaddal, pedig… Építhetünk polcrendszereket BickBox rétegelt lemez-dobozokból, mobil konyhát tologatható egységekből, és még számtalan eredeti elképzelést láthatunk megvalósulni ebből a valójában igen egyszerű anyagból.



Legkedveltebb termék rétegelt lemezből a könyvespolc

A konyha a másik legnépszerűbb felhasználási terület


Miért szerethetjük?
A címbéli őszinteségért. Tudat alatt az anyaghűségével jó érzést kelt a használójában, szemlélőjében, azaz „őszinte anyag”. A tömörfa termékek drágák, helyettük sokszor az olcsó, fautánzatú laminátummal ellátott faforgácslapot részesítik előnyben. A rétegelt lemez viszont nem hazudik, látható, hogy feldolgozott, mégis „tömörfa”. Nagyon kreatív anyag, csak a fantázia szabhat határt a felhasználásának, különösen azért, mert a benne rejlő lehetőségek kiaknázása még manapság is gyerekcipőben jár.

Szokatlan "körítés"



Modern konyha rétegelt lemezből

Tervezéstől a megvalósításig
A rétegelt lemez "jegyében" tervezett fürdőszoba szekrény kialakításánál fontos volt a kényelmes használhatóság, előtte állva nem koppan a térdünk a bútornak, ezért a használati oldala ferde szögben záródik, ellentétben a ma megszokott szögletes, tömbszerű megoldásokkal. Az alumínium fogantyúprofilok jellegükben illeszkednek a rétegelt lemezhez, mindkét anyag a „félipari” stílust képviseli, így jól harmonizálnak egymással. Ennél az anyagnál különösen kell figyelni a stílusban hozzá illő tartozékok, egyéb bútorelemek kiválasztásánál, hogy ne váljon nevetségessé a végeredmény. Ez a szempont határozta meg a mosdó és a csaptelep típusát is. Ebben az esetben a Hansgrohe Pura vida és a Marmite öntöttmárvány termékét találta a tervező megfelelőnek elképzelései megvalósítására.

Az elkészült bútor használatban

A finom részletek adják a meg a stílust



A cikk Büki Gábor gondolatai alapján íródott, a bútort is ő tervezte, aki lelkes képviselője ennek az anyagnak, stílusnak. 


Itt olvashattok még rétegelt lemez design termékekről:


Képek forrása:
10. kép: http://blog.decoratorsnotebook.co.uk/beautiful-rooms/cheap-and-stylish-kitchen-design-its-as-easy-as-ply/
11-12. kép: Büki Gábor felvétele



 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Keresés a blogon