Napi aktuális itt:

2014/11/27



Korábbi cikkünkben az alternatív energiahordozókkal működő fűtési rendszereket, berendezéseket igyekeztem bemutatni, a fűtéshez kapcsolódó építészeti tervezési szempontokat is sorra vettük. Mivel szeretek egy témakört egészben látni, megismerni nemcsak a legújabb megoldásokat, hanem a kezdeteket, az alapokat is, ezért ebben az írásban ismét egy kicsit az építészettörténet és a népi építészet területére kalandozom, és a hagyományos fűtőberendezéseket mutatom be.



2014/11/17



Aki egyszer beleszeretett a kerámiák világába, nemigen szabadul onnan. Ma, amikor a technika már olyan szintre jutott, hogy grammra pontosan meghatározható egy anyag összetétele, még mindig titok lengi körül ezt az ősi anyagot. Hazai találmányaink, a pirogránit vagy az eozin mázas csempe továbbra is csodálatba ejtik alkotóját és szemlélőjét egyaránt. Kalandozzunk hát e nemes anyagok, az épületkerámia, és építész mestereik világába.



2014/11/10

Alternatív fűtési rendszerek

Bejegyezte: archifirka 2014/11/10 Szólj hozzá!
A hagyományos környezetbarát és nagy hatásfokú épületgépészeti berendezések mellett egyre nagyobb a megújuló energiaforrásokat hasznosító gépészeti eszközök palettája: napkollektor, hőszivattyú, pelletkazánok stb. Augusztusban az energiatudatos hűtési megoldásokkal foglalkoztunk, most, hogy közeleg a tél, az alternatív fűtési módokat szeretnénk közelebbről bemutatni.





2014/11/03


Egyik korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a hagyományos és fenntartható építésimóddal, a vályogház építéssel. Úgy tapasztaltam, továbbra is sokan érdeklődnek ezek iránt az anyagok iránt, de keveset tudnak róluk, így bizonytalanok az eredményt illetően. Ezért most újra erre a területre kalandozunk, a tervező szemszögéből nézve a hazai vályog,- és szalmaház építés lehetséges megoldásait, helyzetét és kilátásait a jövőre. Büki Péterrel beszélgettem, aki korábban a Belső Udvar Építész és Szakértő Iroda munkatársaként dolgozott. Anno még egy állásinterjún is voltam az irodánál, de akkor még nem sejtettem, hogy Péterrel később közelebbi ismeretségbe is kerülünk. Szerencsére így történt, és már régóta terveztem kifaggatni a vályog,- és szalmaház tervezés területén szerzett többéves tapasztalatairól.

2014/11/02

Fűtsünk-fűtsünk valamit!

Bejegyezte: archifirka 2014/11/02 Szólj hozzá!
Színesednek a levelek, sötétben ébredünk és indulunk haza a munkából, egyre inkább beköszönt az ősz. Jólesik a jó melegbe behúzódni, forró teát kortyolgatva beszélgetni esténként, vagy a kezünket a kályhánál, fűtőtestnél megmelengetni.
Novemberben a fűtés témáját járjuk körül, különös tekintettel az energiatakarékosságra és a környezetbarát megoldásokra.Górcső alá vesszük az alternatív fűtési megoldásokat, és kicsit visszakalandozunk a hagyományos fűtőberendezésekhez is. Ráadásként pedig egy olyan anyaggal foglalkozunk, ami "tűzből jött és tűzbe megy": a kerámiával, ezen belül is azokkal, amelyek épületeinket díszítik.

Keresés a blogon