Napi aktuális itt:

2014/08/20

Erdőbénye ismét

Bejegyezte: archifirka 2014/08/20 Szólj hozzá!
Úgy tűnik, hogy a blog két szerkesztőjét egymástól függetlenül ugyanabban az időben vonzotta haza a szülőföldje, no és a jóféle tokaji bor :) Nekünk is sikerült belecsöppennünk a bényei fesztivál előkészületeibe, bár sajnos magán a rendezvényen nem volt alkalmunk részt venni.
Az előző cikkünkben már részletes és alapos áttekintést olvashattatok a település múltjáról és épített örökségéről, én most egy modern borászatot mutatnék meg, mert szerencsére ilyenek is vannak a környéken, mutatva azt, hogy ezen a gyönyörű helyen ma is van "élet".


A borászat, ahol jártunk, a Béres család Szőlőbirtoka. Az épületet 2003-ban tervezték és 2006-ra épült fel. Az építész tervezők: Anthony Gall, Pintér Tamás, Csaba Kata, a belsőépítészeti terveket Magyari Éva és Pazár Béla készítették -  azt hiszem ezek a nevek önmagukban is előre jeleznek egy színvonalas, részleteiben is profin kidolgozott épületegyüttest.
A ház jól észrevehető módon _az_ Öreg Diófa köré szerveződik, és két eltérő tömegből áll: a hagyományokat követve a gazdasági épület, ha nem is kőből épült, de kő burkolatos, a vendégház pedig vakolt. Az anyagok és a színválasztás illeszkednek a tájba, nagyon impozáns a mádi kőburkolat és harmonikusan illeszkedik hozzá az ugyanazzal a kőanyaggal készült kőporos vakolat. A két épületrészt a felső szinten egy fedett terasz köti össze, ahol helyet kapott egy "kút" formájú felülvilágító, amelyen keresztül a borászatban folyó munkába is bepillanthatunk. A tervezésnél egyébként a koncepció része volt a borászatban-szőlészetben folyó munka bemutathatósága, amely ötvözi a legmodernebb technológiákat a helyi hagyományokkal. A ház igazán sokfunkciós, hiszen a szőlészet, borászat és pincerendszer mellett helyet kaptak itt az irodák és adminisztratív funkciók ellátására alkalmas helyiségek, illetve a vendéglátáshoz kapcsolódva apartmanok, kóstoló- és szivarszoba és egy, a rendezvények lebonyolítására is alkalmas közösségi tér.
De nézegessétek inkább a képeket - magukért beszélnek. (A fotókat ottjártunkkor mi készítettük).

Az Öreg Diófa, háttérben a vendégház és a kőfal mögött feljárat a teraszra
A vendégház egy részlete - panorámaablak
Fedett terasz és gazdasági szárny
Mádi kőburkolat - a madarak is nagyon szeretik
És még Bercivel, a "birtokmacskával" is volt szerencsénk találkozni :)

És igen, a Zemplén egyébként tényleg ennyire csudaszép, Erdőbényén és a borászatokon kívül is érdemes kirándulni egyet errefelé:
Boldogkő vára
Forrás: holborozzunk.hu
           epiteszforum.hu
           beresmelinda.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Keresés a blogon