Napi aktuális itt:

2014/08/08


Nemcsak az én kedvencem az aszalt szilva! Aszalós cikksorozatunk folytatásaként a VendégFirkában egy győri építész házaspár saját keze munkáját, a sörkollektoros aszalót mutatjuk be. Építés és aszalás lépésről-lépésre.





 Ötlet
„Kéne már valamit kezdeni azzal a sok szilvával!”… Sokéves bevett gyakorlat, hogy a rengeteg lepotyogott szilvánk vagy ottmaradt a fa alatt és boldog rovarok martaléka lett, vagy jobb esetben pálinka főzetett belőle. Családunk azonban nem lévén túl nagy pálinkafogyasztó, ezt kevésnek érezte. Mivel azonban az aszalt szilvát (és általában az aszalt gyümölcsöket) imádjuk, így jött az ötlet egy szeles pünkösdi napon: építsünk aszalót!
Mai kor gyermekei lévén – bár nagymamáink is aszaltak -, azonnal az interneten kezdtünk böngészni, hogy hogyan is kezdjünk hozzá, mi kell egy aszalóhoz, és gyorsan rájöttünk, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek, akik ilyesmibe fognak. A különböző cikkeket, fórumokat olvasva jólesően tapasztaltuk, hogy milyen sokan értékelik a tartósításnak ezt a réges-régi természetes formáját és milyen sokan próbálkoznak saját háztartásukban is aszalással. És a lényeg: találtunk egy komplett tervet, részletes anyag- és eszközlistával, költségkimutatással és szerelési útmutatóval. Akkor hát hajrá!



Tervezés
Legelső lépésként elkezdtük összegyűjteni a 96 db sörös dobozt (úgy tapasztaltuk, hogy legnagyobb fogyasztók a szoptatós anyukák J), és esténként a lemezvágó ollóval bűvészkedtünk. Napi 10 doboz alját-tetejét kivágva még épp elkerülhető az ínhüvelygyulladás. A kollektor elkészítésében pontosan követtük a fenti linken található terv útmutatásait, azonban a „kutyaólat” nézegetve csak előbújt belőlünk az építész, és azt mondta: na, ezt azért nem. Inkább terveztünk magunknak egy olyat, ami nemcsak a szájnak, de a szemnek is tetszik; ahol a kollektor és az aszalóház sokkal inkább szerves egységet alkot. A két részt egy tető alá tettük, üregkamrás polikarbonát fut végig rajtuk, ennek a megjelenésen túl az is előnye, hogy így a gyümölcsöket még a cserényeken is érik a napsugarak.
A terv készítésekor figyelembe vettük, hogy az előző őszön elbontott góré még használható állapotban lévő gerendái remek szolgálatot tehetnének: hiszen új-korukban is mezőgazdasági épületként szolgáltak, ezután is tehetik ugyanezt. A kollektorral ellentétben, ahol nagyon fontos a pontos illesztés, a fa keret szigetelése, hogy a hő sehol se szökhessen, - ezért is készítettük ezt a részt új anyagokból -, a tartóváz esetében nem baj, ha kicsit girbe-gurba a szerkezet. Amúgy is igyekeztünk a költségeken ahol csak lehet, faragni, és meglévő anyagokat használni. Mikor a terv elkészült, kezdődhetett az építés.
Sörösdobozok száradnak a napon
Alapépítés

Építés
Legelőször kikerestük a telek legnaposabb csücskét, délnek tájoltuk az aszalót és gödröt ástunk a négy alapnak. A négy gödörbe betont öntöttünk, remélve, hogy az össze-vissza süllyedést ezzel megakadályozzuk, majd erre építettük a régi góré elbontott alapjának tégláiból az új oszlopokat.  Az aszaló két nagy háromszög-keretét egymás után még a földön állítottuk össze, majd amikor mindkettő elkészült, akkor emeltük rá a téglaoszlopokra. Rögzítettük, merevítettük a szerkezetet és következhetett az aszalóház oldalfalainak, aljának, ajtajának felszerelése. Szebb időket megélt szakmánk újabb vonatkozása, hogy ezek az elemek azokban a jobb időkben tervezőasztalként szolgáltak, most új –darabolt- formában egy terv megvalósulásának lehettek részei. 
Mikor ezzel elkészültünk, a ház alját és oldalfalait – belülről - fekete film-fóliával kitapétáztuk (ez is amolyan szekrény tetőn talált meglévő anyag), azért, hogy az üregkamrás polikarbonát tetőn átsütő napsugarakból minél többet elnyeljen, így is melegítve a házat. Közben folyamatosan készültek a sörös dobozokból összeállított kollektor rudak, a kollektor kerete és a cserények is, az interneten talált terv leírása szerint. Az elkészült kollektor keretbe behelyeztük a feketére festett sörös doboz-rudakat, és a kész kollektort a már meglévő tartószerkezetre emeltük és ott rögzítettük. Ezután az aszalóház oldalfalaira felszereltük a cserényeket tartó léceket, gyorsan pucoltunk egy kis gyümölcsöt, annyit, hogy
minden cserényre jutott, ezeket betettük a „polcokra” és kíváncsian vártuk az eredményt…
Gerendák elhelyezése
Az egykori góré új életre kel
Üregkamrás polikarbonát tető elhelyezése

Próbaüzem
Pár napsütötte óra múlva azt tapasztaltuk, hogy a gyümölcsök nem egyenletesen aszalódtak. Azok, melyek közelebb estek a kollektorból kiáramló forró levegőhöz, sokkal gyorsabban száradtak, mint azok, amelyek a felső cserényeken, az ajtó felőli oldalon voltak. Ezért gyorsan készítettünk egy hőterelőt: pozdorjalapokra fúrtunk nagyjából régi 1 Ft-os méretű lyukakat, egyenletesen elosztva, és ezeket a lyukacsos lapokat helyeztük az aszalóház aljára, attól kb. 20 cm-t elemelve. A kollektorból kiáramló forró levegő így először a pozdorjalapok alá, a ház alsó részébe áramlik, azt a részt kitölti, majd a lyukakon keresztül már egyenletesen tud felfelé szállni. (Ezzel persze eltakartuk az alul lévő fekete fóliát, de a pozdorját is lehet feketére festeni…)
Sok rovart is vonz a finom illat, darazsak, legyek ellen jó megoldás a kollektor aljára szerelt rovarháló oly módon, hogy az állatok sem a sörös dobozokból készült oszlopokba, sem pedig az azokat tartó fa keretbe ne tudjanak bejutni. Ugyanígy rovarhálót szerelhetünk a felső levegőző nyílás elé is. A hangyák azonban a tartóoszlopokon felmászva a legkisebb résen is bejutnak az aszalóházba, ellenük úgy tehetünk, ha a felfelé vezető minden lehetséges útvonal 10-20 cm hosszú szakaszát enyvvel kenjük be.
A kész mű
Kollektor működés közben
Aszalódó szilvatermés
Az aszaló 2012-ben, két hétvége alatt épült fel, az előkészítő munkálatok - ötletelés, tervezés, dobozgyűjtés, doboz vágás - pünkösdtől nyár végéig tartottak, de csak hétvégén foglalkoztunk vele. Kb. 30-35000 forintból minden hozzávalót meg tudtunk venni.
Természetes, Nappal működő aszalónk legnagyobb hátránya az, ami az előnye is. Csodálatosan gyors, gazdaságos, megőrzi a gyümölcs minden vitamintartalmát, zamatát, fenséges illatát, és az aszalvány száraz helyen tárolva egy évig is eláll – amikor süt a Nap. Amikor azonban ősszel a szilva érik, akkor többnyire már nem süt úgy és annyit a Nap… az pedig nem jó, ha esős, felhős időben csak áll a gyümölcs a cserényeken, mert könnyen megpenészedik. Csak akkor szabad kitenni, ha kb. 2 napon át tűző napsütésre van kilátás (a hőmérséklet nem számít, hiszen a kollektornak köszönhetően az aszalóban mindig 40 °C felett van a hőmérséklet).
Azóta kiderült, hogy az ősszel kimagozott, majd a fagyasztóban átteleltetett szilva tavasszal, nyár elején az aszalóba téve ugyanolyan csodálatos aszalványt ad, mint a frissen betett gyümölcs; 1,5-2 nap alatt kész. Így semmi sem állhat utunkba!

Utószó
Sok munka volt, de megérte. Két éves lányunk kedvenc reggelije az aszalt szilva.

Szöveg: Radnócziné Tőke Márta
Képek: Radnóczi László


 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Keresés a blogon